Η αντιπαράθεση του ΕΣΑΚΕ με τον ΠΣΑΚ δεν αποκλείεται να περάσει και στις δικαστικές αίθουσες! Διότι ο μόνος τρόπος για να εφαρμόσουν τις απειλές τους οι ΚΑΕ είναι να κυρηχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Το Sport24.gr εξηγεί...
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ του ΠΣΑΚ και του ΕΣΑΚΕ με αφορμή την απεργία των παικτών έχουν ανέβει στα ύψη.
Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος δήλωσε την Παρασκευή, αμέσως μετά το τέλος της θυελλώδους συνάντησης που είχε η αντιπροσωπεία του ΠΣΑΚ με τα μέλη της γ.σ. του ΕΣΑΚΕ, ότι "αποχωρεί άπραγος", καθώς δεν είχε βρεθεί τρόπος συνεννόησης. Το Σάββατο δε με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη επέμεινε στο δίκαιο της απόφασης των παικτών να απεργήσουν και τόνισε την αποφασιστικότητά τους: "Το Σάββατο αρχίζει ο αγώνας μας. Τώρα θα δείξουμε πόσο ενωμένοι είμαστε".
Οι ΚΑΕ από την πλευρά τους εξακολουθούν να πιστεύουν πως υφίστανται αδίκως τις συνέπειες της απεργίας, διότι είναι σύμφωνες με τα αιτήματα των καλαθοσφαιριστών, και πέρασαν στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας τα μέτρα που σκοπεύουν να πάρουν σε περίπτωση που οι παίκτες δεν αναστείλουν την απεργία. "Επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και διακοπής συμβολαίων των παικτών που δεν θα συμμετάσχουν κανονικά στις υποχρεώσεις των ομάδων τους", αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΣΑΚΕ.
Εκείνο που δεν ανακοίνωσαν οι ΚΑΕ, αλλά συζήτησαν εκτενώς την Παρασκευή, όταν οι εκπρόσωποι του ΠΣΑΚ αποχώρησαν, είναι το ενδεχόμενο προσφυγής τους στο Πρωτοδικείο ώστε να κηρυχθεί η απεργία των παικτών παράνομη και καταχρηστική! Ένα ενδεχόμενο σοβαρό, το οποίο ήδη μελετά επισταμένως το νομικό επιτελείο του ΕΣΑΚΕ.
Τι θέλει να πετύχει ο ΕΣΑΚΕ
Όπως λένε από την πρώτη στιγμή στον ΠΣΑΚ και επανέλαβε και το Σάββατο ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, η απεργία των παικτών αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους. Προστατεύεται από το άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος, που το κατοχυρώνει, αλλά και από το νόμο 1264/82, που ρυθμίζει περαιτέρω όλα τα ζητήματα της συνδικαλιστικής δράσης.
Από τη στιγμή που η απεργία προκηρύχθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΠΣΑΚ τουλάχιστον 24 ώρες πριν την κήρυξή της, τεκμαίρεται ως νόμιμη και επομένως βρίσκουν πλήρη εφαρμογή οι δύο πρώτες παράγραφοι του άρθρου 22 του ν. 1264/82. Απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά δηλαδή α) να προσληφθούν απεργοσπάστες (ως τέτοιοι θα μπορούσαν να εκληφθούν πιθανώς οι παίκτες των εφηβικών τμημάτων, που ενδεχομένως θα επιστρατεύονταν για να γίνουν οι αγώνες) και β) το λοκ άουτ. Αυτό το τελευταίο σημαίνει πως οι ΚΑΕ δεν μπορούν ούτε οικονομικές κυρώσεις να επιβάλουν ούτε πολύ περισσότερο συμβόλαια απεργών παικτών να διακόψουν.
Εκτός εάν η απεργία κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Σε αυτή την περίπτωση οι ΚΑΕ θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν κυρώσεις στους παίκτες, οι οποίες βέβαια τελούν πάντα υπό την αίρεση της επικύρωσής τους από την ΕΕΟΔΑΚ. Ωστόσο είναι προφανές πως με μια τέτοιου είδους δικαστική απόφαση στη διάθεσή τους, τα χέρια τους θα είναι λυμένα.
Γι' αυτό και στον ΕΣΑΚΕ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία του ΠΣΑΚ. Ο οποίος βεβαίως έχει ήδη κι αυτός αρχίσει να προετοιμάζει τα δικά του νομικά επιχειρήματα ώστε να είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει σε μια τέτοιου είδους δικαστική διαμάχη.
Στα άκρα
Γίνεται ωστόσο εύκολα αντιληπτό πως αν η αντιπαράθεση ΕΣΑΚΕ-ΠΣΑΚ πάρει αυτό το δρόμο, τότε η κατάσταση θα οδηγηθεί στα άκρα. Δεν είναι καθόλου λίγοι μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν πως σε περίπτωση που οι ΚΑΕ προσφύγουν στο Πρωτοδικείο (πολύ περισσότερο αν υπάρξει και υπέρ τους απόφαση), τότε θα κοπεί εντελώς κάθε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Με συνέπειες που κανείς δεν θα μπορεί να προδικάσει.
Πάντως κρίσιμη όσον αφορά τις εξελίξεις αναμένεται να είναι και η σύσκεψη που έχει συγκαλέσει για το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος με τη συμμετοχή των προέδρων των ΚΑΕ της Α1 και του προεδρείου του ΕΣΑΚΕ. Αν οι τόνοι διατηρηθούν ψηλοί, τότε οι πιθανότητες εκτόνωσης της κρίσης θα ελαχιστοποιηθούν.
www.sport24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου