Η καλύτερη αθλητική ενημέρωση της Κεφαλονιάς! Τα βλέπουμε αντικειμενικά... Tα λέμε με άποψη... ____ Η εκπομπή σταμάτησε... Tο blog συνεχίζει....
8/12/10
Ακόμα ένα μάθημα--Του Βασίλη Σαμπράκου
Η Ντόρτμουντ, το φαινόμενο της εποχής στην Μπουντεσλίγκα, γίνεται αντικείμενο μελέτης από τα ευρωπαϊκά αθλητικά media, τα οποία ψάχνουν το μυστικό της συνταγής που έφερε την ομάδα να αναδειχθεί με άνεση πρωταθλήτρια χειμώνα με προϋπολογισμό 11άδας μικρότερο από το 1/6 του μπάτζετ που διαθέτει η Μπάγερν Μονάχου για τους 11 που ξεκινούν στα παιχνίδια της.
Είναι η εποχή που ο δημιουργός της Ντόρτμουντ, ο 43χρονος Γιούργκεν Κλοπ, παραδίδει στην τάξη του ποδοσφαίρου ακόμη ένα μάθημα που διδάσκει ότι είναι η μέθοδος η συνταγή αυτή που είναι ικανή να κάνει τη διαφορά και αποδεικνύει ότι στο ποδόσφαιρο δεν είναι πάντοτε ισχυρότερη η δύναμη του χρήματος. Δεν είναι μόνο ότι η Ντόρτμουντ διεκδικεί το τρόπαιο. Είναι η προοπτική που έχει δημιουργήσει στον εαυτό της, με μια ενδεκάδα με μέσο όρο ηλικίας περίπου 22,6 έτη, να πρωταγωνιστεί για καιρό στην Μπουντεσλίγκα και αύριο στο Champions League.
Είναι και η προοπτική που έχει δημιουργήσει στον εαυτό της για άντληση κεφαλαίου μέσα από τις πωλήσεις, χάρη στην υπεραξία που έχει ήδη δημιουργήσει για τους ποδοσφαιριστές της. Μια ενδεκάδα που κόστιζε το καλοκαίρι περίπου 15,25 εκατ. ευρώ κοστίζει σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της γερμανικής αγοράς του ποδοσφαίρου, περί τα 110 εκατ. ευρώ. Είπατε κάτι;
Αυτό που έχει σκαρώσει ο Κλοπ στη Βεστφαλία είναι ένα πολύ επίκαιρο παράδειγμα για όλα τα μαγαζιά της ελληνικής αγοράς του ποδοσφαίρου. Τι τους λέει ο Κλοπ των Ελλήνων; Οτι, μάγκες, αν φτιάξετε σχέδιο και ψωνίσετε φθηνά μερικούς αξιόλογους 20άρηδες, τους πλαισιώσετε με 2-3 έμπειρους ποδοσφαιριστές και εμπιστευθείτε τα πιο αξιόλογα παιδιά της ακαδημίας σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ομάδα που θα αποκτήσει, μέσα από τη δουλειά, την ικανότητα και τη δύναμη να ανταγωνιστεί συλλόγους που έχουν επενδύσει πολύ περισσότερα χρήματα αυτή την εποχή.
Και δεν είναι ότι το έκανε, ότι το κάνει αυτό ο Κλοπ εδώ και 15 χρόνια, όπως συμβαίνει στη Μπαρτσελόνα. Ξεκίνησε μόλις πριν από 2,5 χρόνια να στήνει αυτή την ομάδα που σήμερα κάθεται αναπαυτικά στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με αέρα 10 βαθμών από τη δεύτερη θέση. Παίζοντας ποδόσφαιρο. Μια γερμανική εκδοχή του «τίκι τάκα» της Μπαρτσελόνα, δηλαδή θέαμα που ελκύει και εμπνέει τους οπαδούς της Μπορούσια. Δεν έβαλε το λεωφορείο μπροστά από την εστία για να φέρει νίκες του «μισό - μηδέν» και να πείσει τη μάζα ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αποφάσισε να φτιάξει ανταγωνιστική ομάδα βασισμένος στην ιδέα να παίζει ποδόσφαιρο και να παράγει θέαμα.
Η επιτυχία της Ντόρτμουντ μέχρι εδώ δεν της προσφέρει καμιά εγγύηση ότι θα κόψει το νήμα του γερμανικού μαραθωνίου την άνοιξη. Ούτε προσφέρει εγγύηση επιτυχίας σε όσους θα εμπνευστούν από το εγχείρημα και θα αποφασίσουν να το μιμηθούν. Λειτουργεί όμως ως υπενθύμιση για όσους σκέπτονται ότι σε αυτή την εποχή ο δρόμος της εσωτερικής παραγωγής, το «φτιάξ’ τη μόνος σου» είναι, στο ποδόσφαιρο, ο ορθός, ο μόνος που δημιουργεί προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας για έναν σύλλογο που θέλει να δημιουργήσει ομάδα της οποίας η ζωή και η συνέχεια δεν θα εξαρτώνται από τα κέφια και την τσέπη του χρηματοδότη της.
Πόσους μιμητές μπορεί να βρει στην Ελλάδα το εγχείρημα της Ντόρτμουντ; Αμφιβάλλω ότι έχει μπει έστω και ένας από τους «επενδυτές» του ελληνικού ποδοσφαίρου στη διαδικασία να ψάξει, να επεξεργαστεί, να ανησυχήσει, να εμπνευστεί από αυτό που κάνει η Μπορούσια. Το πιθανότερο είναι να αγνοεί ο μέσος Ελληνας πρόεδρος ή μεγαλομέτοχος ότι η Ντόρτμουντ είναι πρώτη στην Μπουντεσλίγκα. Αν το ξέρει, θα είναι επειδή την παίζει στο στοίχημα και έτσι την «ακολουθεί».
Στην Ελλάδα, την πατρίδα του «δε βαριέσαι… έχει ο Θεός, θα δούμε», δεν πρόκειται να στηθεί ποτέ σχέδιο για τη δημιουργία ομάδας δίχως ημερομηνία λήξης. Και αν κάποιος «τρελός» το επιχειρήσει, σύντομα θα απογοητευθεί. Διότι την ώρα που θα στήνει υποδομές, προπονητήρια και ακαδημίες, οι οπαδοί θα πηγαίνουν να τον πιέσουν «να τα αφήσεις αυτά και κοίτα να κάνεις καμιά μεταγραφή και να προστατέψεις την ομάδα». Στην Ελλάδα σχεδιασμένο ποδόσφαιρο θα βλέπουμε μόνο κατά λάθος, δηλαδή όποτε προκύπτει να περνούν από ‘δω για μια μοναδική εμφάνιση στη χώρα μας θίασοι σαν την Μπαρτσελόνα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ του Βασίλη Σαμπράκου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου